|
|
|
AJET I ADIS:
Enes b. Malik, radijallahu anhu, kazuje: "Služio sam Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem, deset godina, a da mi nikada nije rekao: "Uh", niti za nešto što sam uradio: "Zašto si to uradio?"; niti za nešto što nisam uradio: "Zašto nisi to uradio?" Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je bio najljepšeg morala.
|
|
 |
=> Not registered yet?
♥♥FORUM♥♥ - Slatka_i_Slana Jela
Admin (28 posts so far) | | RuŽica
Sastojci :: Priprema
Za 20 osoba potrebno je:
˝ kg jufki
2,5 dl ulja
10 dkg maslaca
Za nadjev:
40 dkg nasjeckanih oraha
strugana limunova korica
Za zaljev:
75 dkg secera
1 kriska limuna
1 vanilin secer
Stavite dvije jufke jednu na drugu (na stolu). Rasporedite na njih 1/3 nadjeva, stavite jednu jufku, zatim nadjev, jos jednu jufku i ostatak nadjeva. Labavo uvijte i narezite komade debele 1-2 cm. Polozite ih narijetko po limu, zalijte uljem i pecite pola sata na 150 Celzijevih stupnjeva. Ispecene ruzice premazite maslacem i zalijte vrucim zaljevom od secera, vanilin secera i kriske limuna. Pustiti da se ohladi. I navali hehe
| | | | Admin (28 posts so far) | | TULUMBE
Potrebno:
50 dkg brasna (25 dkg ostrog i 25 dkg mekog),
5 jaja ,1 litar mlijeka,
1 soljica ulja, so
0,5 kg secera
Zaljev:
1 kg secera, 1/2 l vode,
2 limuna
Priprema:
U posudi skuhajte mlijeko sa uljem, secerom i malo soli,kada prokuha, umjesajte brasno. Vratite na vatru i mjesajte dok se tjesto ne pocne odvajati od posude.
Jaja posebno umutite i dodajte u ovu masu. Strcaljkom pravite tulumbe duzine ca. 6 cm.Przite ih u puno masnoce i jos vruce stavljajte u ohladen zaljev,koji ste prethodno skuhali od 0,5 l vode i 1 kg secera te soka od 2 limuna.Ukrasite kriskama limuna. Prijatno !!!
_________________ | | | | Admin (28 posts so far) | | Janjetina s Bamijom
Sastojci :: Priprema
1.5 kg janjetine
20 dkg masnoce
15 dkg crvenog luka
1 dkg aleve paprike
par reznjeva bijelog luka
vezica persuna
75 dkg bamije
so
Ugrijte masnocu, isjeckajte luk i proprzite ga da bude staklast. Dodajte isjeckani bijeli luk, persun i proprzite. Sve pospite alevom paprikom. U ovako spremljenu masu dodajte komade mesa i dinstajte. Bamiju ocistite i obarite u slanoj vodi, a poslije ocijedite. Kad vidite da je meso napola gotovo, dodajte bamiju. Servirajte uz krompir. Savjet: kada barite bamiju, dodajte par kapi limunova soka.
Sarma u kiselom kupusu
Sastojci :: Priprema
1 kg slatkog kupusa
30 dkg junetine (buta)
6 dkg rize
10 dkg crvenog luka
so
biber
aleva paprika
Pripremite listove kupusa za sarmu, sameljite meso i crveni luk, zacinite, dodajte rizu i 1 dl ulja. Dobro izmjesajte. S tom smjesom punite listove kupusa i motajte ih u sarme. Poredajte u serpu kruzno nakon sto ste na dno serpe stavili pastrvu. Kuhajte lagano nekoliko sati. Ako je potrebno, dodajte u toku kuhanja jos vode ili supe. Kad je sarma skuhana, prije sluzenja rastopite maslac i zacinite sarmu.
Sarma u slatkom kupusu
Sastojci :: Priprema
1 kg slatkog kupusa
30 dkg junetine (buta)
6 dkg rize
10 dkg crvenog luka
so
biber
aleva paprika
Blansirajte ociscene listove kupusa i ocijedite. Mljeveno meso zacinite, dodajte rizu i sitno isjeckan luk. Dobro izmijesajte tako da dobijete kompaktnu masu pa njome punite listove kupusa i oblikujte sarme. Sarme kruzno slozite u serpu, zalijte govedjom supom i skuhajte. Prije serviranja rastopite malo masla ili maslaca, dodajte aleve paprike i prelijte preko vrele sarme dok ona vri. Sluzite sa pavlakom ili dodajte bareni krompir kao prilog.
Sarma u japraku
Sastojci :: Priprema
Za 6 osoba potrebno je:
90 dkg mljevenog mesa
30 dkg lisca vinove loze
10 dkg rize
10 dkg crvenog luka
so
biber,
bijeli luk
persunovo lisce
mljevena crvena
paprika
malo telece supe
4 dl kiselog mlijeka
U mljeveno meso umijesajte rizu, nasjeckani luk (crveni i bijeli), persun, so, biber i mljevenu papriku. Svjeze lisce prokuhajte, rasporedite nadjev, savijte sarmice. Slozite ih nagusto, prelijte supom i kuhajte sat i po. Posluzite s kiselim mlijekom.
Sogam dolma
Sastojci :: Priprema
Za 4 osobe potrebno je:
60 dkg crvenog luka
aleva paprika
malo sirceta
pavlaka
Za nadjev:
10 dkg crvenog luka
40 dkg mljevenog mesa
(govedjeg ili mijesanog
sa bravecim)
8 dkg rize
1 jaje
2-3 kasike ulja
(ili rastopljene masnoce)
so
biber
paradajz-pire
Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se moze dodati malo sirceta. Skinuti s peci, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati kosuljice odnosno prstenove luka ("dolme"  . Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se vise dolmi koje se pune nadjevom. Vece dolme se pune prstima, a manje cackalicom ili dezertnim nozicem.
Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmijesa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rizu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. Sve dobro izmijesati. Punjene dolme luka se slazu u serpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirceta (ako se glavice nisu kuhale sa sircetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (uzim od serpe), te stave kuhati. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.
Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.
teletina na pekarski naČIN
Sastojci :: Priprema
Za 5 osoba:
1 kg teleće lopatice bez kosti
0,2 kg luka
0,2 kg svježe rajčice
0,2 kg svježe paprike
sol i vegeta
0,2 l ulja
Meso začinimo sa soli i Vegetom. Luk, rajčicu i papriku narežemo na kolutiće. Polijemo uljem i s malo vode stavimo u posudu. Poklopimo i pečemo na temperaturi od 200°C oko 1 h. Poslužujemo toplo. Od priloga nudimo na ploške pečen krumpir ili prilog po želji gosta (heljdina kaša, kroketi, povrće franc) | | | | Admin (28 posts so far) | | Šampinjoni u svako doba
Potrebni sastojci omogućavaju pravljenje ovog jela u sva godišnja doba.
Potrebno:
500 g šampinjona
4 kašike ulja
4 tvrdo kuhana jaja
150 g majoneze
80 g sira gaude
so, biber
tabasco ili ljuta paprika
1 kasika, zacina(peršun, vegeta, miješana)
Priprema:
Šampinjone operite, očistite, osušite i narežite na tanke listiće.Šampinjone prije rezanja dobro osušite. U većoj tavi ugrijte ulje, dodajte šampinjone i pirjajte dok voda ne ispari. Pred kraj pirjanja dodajte so, biber, nekoliko kapi tabasca i ostale zacine. Sve promiješajte, još kratko prokuhajte i malo ohladite. Zatim dodajte sitno narezana jaja i majonezu. Sve lagano promiješajte i stavite u vatrostalnu posudu, a po vrhu složite na kriške izrezan sir. Zapecite oko 5 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. | | | | Admin (28 posts so far) | |
BOSANSKI GRAH
Potrebno:
500 gr graha (vrstu koju najviše volite)
250-300 gr teletine- ili junetine
1veća glavica luka
nekoliko češnji bijelog luka
1 veća mrkva
1 veći paradajz
1 kocka od povrća za juhu
1 lovorov list
malo suhog mesa ( ako je sezona )
so ,vegete ,biber
aleva paprika,brašno i ulje za zapršku
Priprema:
Grah prije kuhanja na 1-2 sata ili preko noći pokiseliti u hladnu vodu da malo omekša i nabubri.
Prokuhajte ga nekoliko minuta i onda izlijte vodu u kojoj ste ga kuhali.
Na vrelom ulju prepržite glavicu luka da porumeni a zatim dodajte na kocke sječeno meso i njega malo prepržite .
Zatim dodajte grah ,sjeckanu mrkvu,sitno sjeckani bijeli luk,lovor, izrezani paradajz te suho meso ( ukoliko ga volite )i prelijte sa vodom .Ako je meso nemasno dodati jednu kašiku margarina .
Zatim pustiti da se kuha 1,5 do 2 sata ( nekad i duže ,zavisi od vrste graha) uz povremeno dolijevanje vode kad uvrije .Pri samom kraju kuhanja grah malo prognječiti vilicom i dodati jednu kocku za juhu, soli ,vegete ,bibera po zelji .10-15 minuta prije kraja kuhanja grah zapržiti zaprškom od brašna ,ulja i malo crvene paprike i pustiti da kuha još 10-15 minuta.Služiti uz zelenu ili kiselu salatu .Prijatno !!!
NJAMM NJAMM  |
Total topics: 7 Total posts: 49 Total users: 704 Online now (registered users): Nobody  |
|
 |
|
|
|
|